top of page

Afslankmedicatie is niet ALLES

Ozempic, Rybelsus,... Elke dag komen deze "hippe" middelen om af te slanken in de media.

Vooral Ozempic is aan een razende opmars bezig, en ook in ons land worden de spuitjes wekelijks door duizenden mensen gezet. Het medicijn dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor mensen met diabetes, vermindert het hongergevoel en versnelt de verzadiging. Zo vermindert de calorie-inname en zorgt het ervoor dat zwaarlijvige mensen vermageren.

Ozempic wordt dus voorgeschreven aan mensen bij wie beweeg- en voedingsadvies niet helpen. En ook nu wordt het voor het eerst ingezet bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. Wetende dat 20% (!!!) van deze doelgroep overgewicht heeft en zelfs 6% obesitas, zit men nu al met de handen in het haar voor de toekomst. Obesitas is namelijk een chronische ziekte met grote gezondheidsrisico's op lange termijn. Dus lijkt Ozempic een geschikt middel om deze risico's te beperken. Echter moet men zich zeer bewust zijn dat het spuitje alleen niet voldoende is om iemand van overgewicht en obesitas af te helpen. Er MOET geholpen worden bij het opbouwen van een dagelijkse gezonde leefstijl. En dit zit in ALLES:

  • Afwisselend eten

  • Lang stilzitten onderbreken en tijdig bewegen

  • Lichaamstevreden zijn

  • Emoties hanteren

  • Slapen

We moeten eerst goed verkennen hoe iemand leeft en op basis hiervan haalbare en concrete verandertips geven. Dit kan door zich bewust te worden van bepaalde leefstijlgewoontes en deze stap voor stap om te zetten in een gezondere gewoonte. Op die manier investeren in gezondheid is renderend op korte én op lange termijn. Want enkel op deze manier bereik je duurzaam en blijvend gewichtsverlies.

Als apotheker vertellen wij elke patiënt bij opstart van afslankmedicatie erbij dat ze zeker en vast leefstijlaanpassingen moeten doen indien ze het effect van Ozempic/Rybelsus blijvend willen houden. Want bij een stop van de medicatie zullen ook alle remmingen van eetlust en verzadiging opnieuw wegvallen, met als gevolg een heel groot gevaar voor jojo-effect. Indien de leefstijl niet werd aangepast en het geneesmiddel dus enkel werd gebruikt om ondanks ongezonde eet- en bewegingsgewoonten toch gewichtsvermindering te bekomen, zullen de verloren kilo's er sowieso terug bij komen, mogelijks zelfs nog een paar extra.

Laat de investering in de prijzige afslankmedicatie dus ook echt een investering zijn in jouw gewicht en gezondheid op lange termijn! Kijk verder dan enkel het kortetermijn gewichtsverlies en werk ook ineens aan ALLES!

Als apotheker en voedingsdeskundige helpt Gezond (W)eten mensen naar een gezond gewicht. Niet door dieet, maar door haalbare en stapsgewijze aanpassingen in leefstijl. Samen stellen we een persoonlijk plan op en boeken we al heel snel resultaten. Je zal versteld staan van hoe goed 'gezond' voelt!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page