© Chris Bosseloo 15 november 2023
AAIGEM/RESSEGEM -
“We grijpen al te vaak naar snoep, maar soep is een veel gezondere snack, en met een soepbibliotheek hoef je niet langer alle dagen van de week dezelfde soep te eten.” Dat zegt Rosita Destrooper (53) uit Ressegem (Herzele), apotheker in Aaigem (Erpe-Mere). Met haar eigen onderneming Gezond (W)eten wil ze mensen aanzetten om gezonder te gaan leven.
Rosita Destrooper woont in Ressegem (Herzele) en werkt als apotheker in Aaigem (Erpe-Mere). Ze schoolde zich bij als voedingsdekunsidge en richtte, naast haar vaste job, een eigen onderneming op met een dubbel doel. “Ik wil de kennis van gezonde voeding en een gezonde leefstijl bij een breder publiek vergroten”, zegt de vrouw. “Anderzijds help ik mensen graag individueel om die kennis om te zetten in vaardigheden zonder dat het stresserend wordt.”
Vanuit haar passie voor koken startte Rosita met een heuse soepbibliotheek, en dat is iets wat ze iedereen kan en wil aanraden. “Bij mij thuis eet iedereen heel graag soep”, vertelt de vrouw. “Wanneer je een grote kom soep maakt, eet je meestal de hele week dezelfde soep. Door een echte soepbibliotheek te creëren, is het mogelijk variatie aan te bieden. Bovendien heb ik een zoon die als student op kot zit en door het gebruik van confituurpotjes is het eenvoudig om zijn voorraad mee te geven zonder dat er gemorst wordt.”
Dekseltjes klikken
Voor het bewaren van de soep past Rosita de methode toe die gebruikt wordt bij confituur. “Ik maak mijn soep, waarbij ik minimum 400 gram groenten per liter water gebruik. Aardappelen en vlees gebruik in niet voor mijn soepen. De soepen die ik maak, zijn gezonde groentesnacks.”
“Ik maak de soep in grote hoeveelheden. Het schuim dat tijdens het kookproces gevormd wordt, schep ik eraf. Wanneer de soep gemixt is, laat ik ze nog eens doorkoken en vul ik tegelijk verschillende confituurpotjes. Ik vul die tot aan de rand, schroef het dekseltje erop en zet de potjes ondersteboven waarna ik ze laat afkoelen tot kamertemperatuur.”
“Tijdens het afkoelingsproces hoor je het blikken dekseltjes klikken: dat is een teken dat de inhoud van het potje vacuüm getrokken wordt, wat er op zich dan weer voor zorgt dat de soepjes in de koelkast zonder enig probleem minimum drie weken bewaard kunnen worden”, zo legt Rosita uit.
Besparen op kostprijs
Rosita legt zo met verschillende soorten groenten en soepen een echte soepbibliotheek aan. “Door op die manier te werken, is het makkelijker in te spelen op de groenten van het seizoen en tegelijk te besparen op de kostprijs ervan.”
“Van groenten die in promotie staan, kun je ineens een grote hoeveelheid aankopen om er soep van te maken omdat je ze toch lange tijd kunt bewaren”, vertelt Rosita nog. “Zo heb ik op dit moment een assortiment van verse soepen van onder meer rode bieten, courgette, paprika en pompoenen.”
“Soep is een erg gezonde snack”, zegt Rosita. “Zeker nu het wat kouder wordt, is het ook ideaal voor tijdens een lunchpauze. Bovendien is het voor iedereen een perfecte manier om op een makkelijke manier de aangeraden portie van 300 gram groenten te eten. Ook als tussendoortje is soep heel voedzaam en vooral erg lekker.”
Geen commerciële activiteit
Het is niet Rosita’s bedoeling om van de soepbibliotheek een commerciële activiteit te maken. “Ik wil eigenlijk vooral aan Jan en alleman vertellen dat soep een gezonde snack is. We grijpen maar al te makkelijk naar de snoepkast en ik wil aantonen dat het ook anders kan. Het is net die kennis en ervaring die ik wil doorgeven met mijn onderneming Gezond (W)eten”, besluit Rosita.
Wie meer informatie wenst kan terecht op de website www.gezondweten.com.
Comments