top of page

Wil jij graag af van de grote 'snoep'-drang na het avondeten?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2023Heel herkenbaar :

De drang naar ongezonde voeding na het avondeten.


Heb je na het avondeten een onweerstaanbare drang naar zoet/ ongezonde snoeperijen ? Besef je dat je hierbij niet eens echt ‘geniet’ maar echt alles tot je neemt die je maar lekker vindt?

Eenmaal de zak chips/snoep open is … gaat die resoluut tot de bodem leeg.

Er zit een psychologisch kantje aan … Het kadert in een ‘thuiskomen’, de stress van de dag die wegvalt of misschien zelfs nog doorgaat. Onze hersenen, meer bepaald het beloningscentrum wordt getriggerd en … vraagt naar beloning. Ongezonde voeding geeft dat goed gevoel. De marketing, de reclame speelt daar heel slim in mee. Weet dat we dit kunnen aanpakken door bewustmaking. Doen we dit uit gewoonte? Uit honger?


Uit gewoonte en je wil ervan af ? Maak je bewust hiervan, jij bent trouwens de baas over het duivelse stemmetje in je hoofd. Zoek afleiding door eventjes te gaan wandelen of je in een andere ruimte te begeven als gewoonlijk. Drink een glas water, poets eventueel je tanden nu al of bel een vriend/vriendin. Kleine trucjes die deze ongezonde gewoonte helpen verdringen.

Uit honger? Je hebt misschien vroeg op de avond het avondeten genoten of te weinig gegeten. Zorg voor een verzadigend avondmaal.

½ van het bord zie ik graag belegd met groenten. Die zijn vitaminerijk en vezelrijk ( dus verzadigend). ¼ bord vlees, vis ,kaas: De eiwitten verzadigen goed, Kies minstens 1/week voor plantaardige alternatieven zoals vegetarisch, soja of peulvruchten. Op het andere ¼ van het bord zie ik graag de koolhydraten, zijnde het gekookte/ gestoomde patatje. Indien voor pasta/rijst gekozen wordt, ga dan voor de volkorenvarianten. Ze geven jou een meer verzadigend gevoel, het dipje van goesting/honger komt veel later, mogelijks zelf niet. Kies voor beperkte hoeveelheid vetten en bij voorkeur de onverzadigde vetten. ( zie gezondleven.be ).

Ben je echt een grote eter? Dan nodig ik jou uit om voorafgaand aan de maaltijd een lekkere tas soep te eten, zelf klaargemaakt. ( ga voor minimum 400 gr groenten per liter soep )

Kom je van het werk en duik je onmiddellijk in de snoepkast ? Wel, je hebt hoogstwaarschijnlijk te weinig of weinig verzadigend gegeten ’s middags. Vang het op door in de namiddag een klein handje ongezouten noten te nuttigen, eventueel gecombineerd met een stuk fruit. Sla ontbijt en lunch niet over.

Is die drang toch heel onbedwingbaar ?

Als je toch kost wat kost het avondsnoepen niet kan laten, volgende tip:

Van wat je van plan bent te ‘verorberen’, neem de helft ervan in een schoteltje, de andere helft van de zak/pot gaat mooi terug in de kast. Vul eventueel aan met een glas water of een gezonde snack.

Dan heb je je goeie wil getoond, heb je zeker een stap in de goeie richting gezet en blijft het schuldgevoel achterwege. Morgen is een andere dag en je begint opnieuw.Na 3 weken, gezonde(re) gewoonte!

Heel veel succes ! Laat je eens iets weten?

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page